Sular yatıştıktan sonra fiyat dalgalanmaları başladı
Bitcoin’in Pazartesi günkü düşüşü, varlığın son altı haftadaki hareketiyle taban tabana zıt. Son 24 saatte yüzde 2,03 oranında düşüş yaşayan BTC, bu yazının yazıldığı an itibariyle 27.900’den işlem görüyor.
Bu düşüşler öncesinde Mart ayı ortalarında gerçekleşen fiyat dalgalanmaları görece daha istikrarlıydı.
20 Mart’ta 28.270 dolardan el değiştirdiğinden beri bitcoinsadece yüzde 0,002 civarında hareket etmiş görünüyor.
BTC’nin haftalık Göreceli Büyüklük Endeksi (RSI) bire bir turlarda yüzde 8 düşerek yatırımcıları varsayımlarda bulunmaya sevk etti. Birincisi momentumun fiyatlardan uzaklaşacağı yani fiyatlarda düşüş olacağı yorumuydu.
Diğer bir yorum ise fiyatlar yükselse bile BTC’nin düşeceği yönündeydi.
Hangi iddianın gerçekleşeceği, portföy büyüklüğü, maliyetler ve risk yönetimi gibi birçok faktöre bağlıdır.
BTC’nin Mart ayından bu yana nispeten düşük olan haftalık işlem hacmi göz önüne alındığında, belirtilen fiyat-momentum iddiasının arkasında olumsuz bir niyet yok gibi görünüyor. Aksine, son zamanlarda yavaşlayan kripto piyasasına çok iyi uyuyor.
10 Nisan haftasında yüzde 7’lik artış olurken, 17 Nisan haftasında yüzde 9’luk düşüşle istikrarın yeniden tesis edilmesi birçok yatırımcıda ne olacağı konusunda heyecan uyandırdı. Bitcoin’in 11 Nisan’da 30.000 doları aşan yükselişi, varlığı değerli bir ruhsal engelde bıraktı. Ancak yeni katalizörlerin olmamasıyla BTC geri çekildi.
Katalizör eksikliği düşüşe neden oldu.
Menkul Kıymetler ve Borsa Komitesi’nin (SEC) kripto konusundaki duruşuyla ilgili yaygara dışında, katalizör eksikliği de büyük bir engel oluşturuyor.
Sanılanın aksine BTC’de eksik olan volatilite. Bitcoin’in Ortalama Gerçek Aralık (ATR) değeri bu dönemde yüzde 75 artmış olsa da bugüne kadar yüzde 65 düşmüş görünüyor.
Sonuç olarak, Bitcoin’deki ticaret suları son 24 saatte dalgalanıyor, ancak son iki ayı düşünürsek oldukça sakin.
Bu yazı ilk olarak CoinDesk Türkiye’de yayınlanmıştır.